w


Olympisch Gymgala, topper van formaat!

Elien Van Deynse   ‐  Zondag 11 dec 2016

Genieten van een fantastische 18e editie van het Gymgala

Het Gymgala zit erop! De Olympiërs en onze eigen Belgische gymnasten maakten er een waar spektakel van. Een uitverkochte en laaiend enthousiaste Lotto Arena genoot met volle teugen.

Direct de vlam in het Olympisch Gymgala! Maar liefst drie Olympische kampioenen & twee Belgische Olympiërs kwamen, begeleid door drums, elk uit een Olympische koker en gaven het publiek al een voorsmaakje van wat komen gaat… Met grote gymnastiekfans Niels Destadsbader en Charlotte Leysen als presentatoren konden de shows niet meer stuk.

Killian Goffaux (Sportac Deinze vzw) en Robin Casse (Gymclub vgl Niel) brachten als opener een krachtige combined-oefening op muziek van Queen. Het publiek genoot volop met veel oh's en ah's. Op zaterdagavond vloog hierna de jongste Olympische gymnaste ooit er meteen in op de balk. Onze eigen Senna Deriks (Gymgroep A.S.) kreeg het publiek helemaal stil met een elegante balkoefening. Op zondag liet Julie Meyers (TK Sta Paraat - PHH Hasselt) zich van haar beste kant zien met eveneens een betoverende balkoefening. Topsport van de hoogste plank, de toon voor het Gymgala was gezet.

Het eerste intermezzo kwam van de DDF crew. Vanaf 2017 herbergt de Gymnastiekfederatie Vlaanderen de sport Rope Skipping. De jongens van DDF crew, bekend van Belgium’s Got Talent, verrasten het publiek met hun verfrissende en originele oefening met touwen! Daarna gingen alle handen op elkaar voor de spectaculaire en stabiele grondoefening van Daan Kenis (Gym Mol) op zaterdag en teamgenoot Simon Volkaert (GYMMAX vzw) op zondag.

Voor de Olympische ster Uladzislau Hancharou (BLR) moest het publiek duizelingwekkend hoog kijken. Maar liefst zes meter hoog boven zijn trampolline draaide en keerde hij in de lucht boven de trampoline! Het eerste Olympisch goud dat passeerde. Niet veel later ontbond een volgende ster uit Rio Oleg Verniaiev (UKR) zijn duivels aan de rekstok. Het toestel waar hij in de meerkamp nipt zijn meerdere moest erkennen in Kohei Uchimura (JPN). Olympisch kampioen werd Oleg wel aan brug: frivool kreeg deze TTj-krijger het publiek in Antwerpen aan het klappen voor de oefeningen in zijn speeltuin.

Een elegante oefening uit de Ritmiek volgde op deze gespierde ster. Het nationaal team van Azerbeidzjan bracht het publiek in verlegenheid met hun lenigheid en souplesse. Zouden de aanwezige gymnasten nu meer op hun lenigheid willen werken?

Wat trouwens met de volgende Olympische Spelen in Tokyo? Het groepsnummer van de topsportschool bovenbouw inspireerde zich hierop en Irina Shadrina maakte een pracht van een nummer waar zowel de jongens als de meisjes hun kunnen lieten zien. Het werd duidelijk dat ze nog vier jaar volle bak zullen trainen om in Tokyo te kunnen staan. Het inspireert de talrijke turnfans om thuis én in hun eigen club hetzelfde te doen!

Als internationale Acro-toppers kwamen vier heren uit Israël het publiek in twee verschillende oefeningen met verstommen slaan met hun kunsten! Binnen de discipline Toestelturnen meisjes kwam onze Noorderbuur Eythora Thorsdottir (NED) de vloer bestrijken. Tijdens het volgende leuke intermezzo moesten de jongens nipt de duimen leggen tegen de dames in het landingsspel aan de brug.

Over naar de ringen, en zeg nu zelf, wie mag hier niet ontbreken? Inderdaad, Olympiër Dennis Goossens! Hij werd achtste in Rio en toonde hier op het Gymgala dat hij meer dan terecht een echte Olympiër is! Ook tumblingfanaten konden zaterdag en zondag likkebaarden. Tachina Peeters wist perfect haar mannetje te staan tussen de internationale toppers. De vele dubbele salto's vlogen in het rond!

Net als vorig jaar brachten ook de G-gymmers een oefening. Dit jaar waren het de gymnasten van STB Gymnastics & GymFlex Mechelen op zaterdag en de gymnasten van TK Deugd en Moed Ekeren, Omnigym Jong Edegem, Turnkring Essen & Esthetica Gymteam die een topoefening brachten. Deze gymnasten werkten keihard om hier vandaag te staan en wat een prestatie hebben ze gebracht!

Na de pauze bracht Turnclub Athena op zaterdag een ode aan Michael Jackson met hun demo-oefening. Prachtig hoeveel turntalent samen op de vloer zo’n groot artiest kan eren. Het publiek werd meteen in een rollercoaster van acrobatische gymnastiek van hoog niveau meegesleurd. Op zondag toonde Sportac Deinze hun winnende demonummer van the Best Show Teams Finale. Van een spectaculaire show gesproken!

Op de brug liet Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt), van het topsportteam Toestelturnen meisjes, haar kunnen zien. Het speerpunt van onze nationale ploeg schitterde aan haar favoriete toestel! Uiteraard mocht in dit Gymgala ook het groepsnummer van de topsportschool Acro niet ontbreken. Op de muziek van Harry Potter toverden zij de ene na de andere verbazingwekkende stunt uit hun hoed! Chapeau aan de hele acroploeg!

Oostendenaar Loïc Lenoir (WIK Oostende) schitterende voor eigen publiek op de trampoline. Even later etaleerden de Duitse jongens van Showproject hun kunsten aan maar liefst drie rekstokken, gecombineerd met airtrack eronder! De jongens en meisjes van toestelturnen onderbouw toonden vervolgens hun passie voor gymnastiek. Zij zijn nog iets speelser en leefden zich in de wereld van de cowboys in!

Het hoogtepunt van elegantie bracht Sanne Wevers (NED) op de balk, het toestel waarmee ze vriend en vijand verbaasde op de Olympische Spelen. Goud werd haar deel. Met al haar ervaring liet ze haar gouden gloed stralen. Het publiek kon het smaken en beloonde haar én het hele Gymgala met een oorverdovend applaus! Het gouden duo Noémie Lammerttyn en Lore Vanden Berghe (Sportac Deinze) toonde hierna een prachtige balansoefening.

Als kers op de taart brachten de Canadese gymnasten van The Catwalk Acrobats een act op twee trampolines met een muur tussen. Mysterie en spektakel alom!

De verrassing van de dag kwam van Gymbo die zijn vriendinnetje Gymba ten huwelijk vroeg voor de ogen van de volledige Lotto Arena. Proficiat Gymbo en Gymba!

Het was een geslaagde 18e editie en wij hopen jullie allemaal volgend jaar terug te zien op 16 en 17 december!

Alle foto's van het Gymgala kan je hier vinden.

Verslag: Sander Raeymaekers en Lisa Devos

Inschrijven nieuwsbrief